Всеки пети телефон е фалшификат

Всеки пети мобилен телефон е фалшификат. Това са резултатите от проучване, проведено от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

На пазара На игровите конзоли, делът на фалшивите продукти е около 24%. По компютри и електроника, показателя се измерва на около 6,5%, докато в световната търговия като цяло – не повече от 2,5%.

При картите памет и флаш-картите, както и кардрийдърите, фалшифицирани са почти 15% от стоките, а устройствата за възпроизвеждане на видео и музика – 8%, пултовете за управление – 6%, а таблетите и лаптопите, делът на фалшивите подобни устройства на пазара се оценява на по-малко от 5%.

Освен това, на пазара има 4% фалшиви устройства за печат, кабели, зарядни устройства и фотоапарати. Делът на фалшификатите сред твърдите дискове е 2%. Около 19% са фалшификатите по магазините на аудио-апаратурата.

За основният източник на имитации на пазара на компютрите и потребителската електроника се смята Китай. Също така, общо според ОИСР, от фалшивите продукти са страдали американските производители. Те, както се отбелязва в документа, от фалшивите стоки губят приходи, а също са подложени е на „унищожаване ценностите на марката“. Така, почти 43% иззетите фалшиви стоки на световния пазар на информационни и комуникационни технологии, нарушават правото на интелектуална собственост на американските компании, като зад тях са с 25% компаниите от Финландия, 12% – японските предприятия, е установила Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

В доклада на ОИСР се съобщават и възможните рискове, до които води наводняването на пазара с фалшифицирани стоки. Освен, че те са опасни и могат да причинят увреждане на здравето на потребителя, са възможни прекъсвания в обслужването на фалшивите устройства.

Във фалшивите техники може да се съдържат вредни вещества, като олово и кадмий. Могат да възникнат проблеми със зареждането на батериите, както и да се регистрират случаи на самовъзпламеняване или удари на ток, се казва в изследването.

Общият обем на търговията на фалшива комуникационна техника в ОИСР се оценява на 143 млрд. долара. При това, две трети от фалшификатите се доставят с помощта на пощата и услугите експресна доставка, което затруднява тяхното откриване.