Технология обещава 40-терабайтови HDD

Western Digital показа първия в света 14-терабайтов HDD във формат 3,5 инча, а сега същата компания обяви готовност с технология, който ще покачи капацитета до невероятните 40 TB.
14-те терабайта се считат за практическата граница за HDD, направени по технологията за магнитен запис SMR и запълване с хелий, без да се увеличава дебелината им. Но Western Digital има решение за многократно повишаване на капацитета при запазване на формфактора.
Тази седмица компанията разкри новата си технология MAMR – микровълнов магнитен запис, която ще позволи създаване на HDD с капацитет до 40 терабайта. WD обещава да пусне на масовия пазар MAMR устройства през 2025 г., а още през 2019 г. да предложи подобни дискове за дейта центрове.
mamr
Технологията се базира на генератор на спинов момент, използван за създаване на микровълново поле, което повишава способността за запис на данни със свръхвисока плътност без загуба на надеждност.
WD подчертава, че технологията MAMR не поставя проблеми пред материалознанието, както е в случая с друга технология за твърди дискове – HAMR, или магнитен запис с подгряване.
Едва ли обаче иновацията ще има смисъл за повечето обикновени потребители.Твърдите дискове с капацитет 4TB практически не се използват от обикновените потребители. Бъдещите твърди дискове по технология MAMR очевидно ще намерят приложение преди всичко в центровете за данни, което се отбелязва и в официалната информация от разработчика Western Digital.